#heerlijkweekend

Ooit sloot ik op Twitter de dag af met een tweet die eindigde met #fijnedag. Elke dag even stil staan bij positieve punten van die dag, een methode die onder andere wordt ingezet in de bestrijding van een depressie. Dat was destijds voor mij ook de aanleiding om ermee te beginnen.

Later ging ik ze opschrijven in een boekje en daarbij hield ik het dan niet bij drie. Want soms was er meer te melden dus waarom die dan niet noemen? Ik wilde niet moeten kiezen. Het minimum bleef wel drie. Het maximum: als het blaadje vol was. De uitdaging: niet gaan vergelijken met andere dagen die meer beschreven regels hadden.

Een #fijnedag op papier.
Een #fijnedag op papier. Een naslagwerkje met de positieve punten van de dag.

Door klein te kijken is er elke dag wel iets te vinden dat laat zien dat er lichtpuntjes zijn. Niet dat die depressie meteen over is, maar alle beetjes helpen. En door terug te bladeren zie je dat er ook in een moeilijke tijd lichtpuntjes (kunnen) zijn.

Tot nu toe red ik het goed met de maatregelen die horen bij de ‘intelligente lockdown’ waar we momenteel mee te maken hebben. Toch ben ik me er zeer van bewust dat alles wat er nu speelt, de grote hoeveelheid informatie- en nieuwsberichten en de enorme onzekerheid gecombineerd met fysiek gedoe bij mij heel makkelijk een depressie kan triggeren.

Daarom mijd ik veel nieuws(programma’s), scan ik steeds meer tweets in plaats van ze echt te lezen en focus ik op waar ik wel invloed op heb: mijn eigen kleine wereldje. Me helemaal afsluiten van de buitenwereld wil ik niet, maar door bewust te kiezen wat ik wel en niet lees, heb ik invloed op de toon van de informatie die ik tot me neem en dat helpt mij om ermee om te kunnen gaan.

Als alle jaren therapie die ik achter de rug heb me iets hebben geleerd, is het wel het belang van het herkennen van patronen en ze zo snel mogelijk doorbreken of, als het lukt, te voorkomen. En dus pakte ik een paar weken geleden mijn boekje er weer bij. Elke avond even zitten en focussen op het positieve.

Terwijl ik vanavond op een rijtje zette hoe vandaag eruit zag en nog even terugkeek naar gisteren kon ik maar 1 ding concluderen: dit was niet alleen een #fijnedag. Dit was een #heerlijkweekend!

Hoe gaan jullie om met deze tijd? Lukt het jullie om klein te blijven kijken naar de lichtpuntjes? Doen jullie iets bijzonders om het vol te houden?

Eén gedachte over “#heerlijkweekend”

Geef een reactie