#ofzekokenkan

Sinds ik dertien jaar geleden op mezelf ging wonen, is koken een dingetje. Zowel qua energie zo aan het einde van de dag, maar ook het veel snijden, in pannen roeren, langere tijd staan en na afloop nog de afwas moeten doen, maakten het lang een uitdaging.

In die periode is er van alles gepasseerd: van om de zoveel dagen een pan vol ‘prutje’ maken en daardoor vrijwel elke dag hetzelfde eten, lieve vrienden die overgebleven porties voor me invroren, een dieet van shakes (van alles op af te dingen, maar halleluja qua gemak!) tot vrijwel elke dag kant-en-klaarmaaltijden van de supermarkt.

Hoewel die kant-en-klaarmaaltijden zo slecht nog niet waren, stond ik wel steeds vaker zuchtend voor het schap. Op een gegeven moment ben je er gewoon op uit gekeken. En ik wilde ook graag zelf koken, maar hoe?

In 2017 begon het programma Kook mee met MAX en doordat dat toen werd uitgezonden op een tijdstip waarop ik vaak aan het ontbijt zat, kreeg ik inspiratie om in 30 minuten een lekkere tweepersoonsmaaltijd op tafel te zetten. Dankzij de aflevering over de paasbrunch met eggs Benedict leerde ik zelfs een handig trucje om een ei te pocheren. Al heel wat keren toegepast inmiddels!

Hoewel die 30 minuten bij mij vrijwel altijd uitlopen, is het toch een fijne manier om voorzichtig wat stapjes te zetten op het gebied van koken én om dingen te leren. En winst: behalve een verse maaltijd die dag ging er ook een portie de vriezer in waardoor ik er later nogmaals profijt van had.

Maar regelmatig koken, lukte gewoon niet. Het bleef bij af en toe en dan greep ik vaak naar een paar vaste recepten die me goed smaakten. Verder snorde de magnetron er op los.

Twee jaar geleden ben ik verhuisd en sindsdien heb ik een afwasmachine. HALLELUJAAAAA! Ik zag het al helemaal zitten: even een paar maanden acclimatiseren en dan zou ik helemaal los gaan in de keuken. Het liep anders.

Wel maakte ik in maart 2019 op Facebook een album met de titel ‘Of ze koken kan…’ en begon ik op Instagram de bijbehorende hashtag #ofzekokenkan te gebruiken. Het idee: recepten verzamelen, zowel de successen als de mislukkingen, en zo een persoonlijk kookboek te maken.

Inmiddels staan er 37 recepten in, variërend van pakjezakjedingen als Wereldgerechten tot ‘ik doe ook maar wat dingen’ en gerechten van Kook mee met Max en uit kookboeken. Sinds half februari van dit jaar heb ik geen kant-en-klare kant-en-klaarmaaltijden meer gegeten. Als de magnetron aangaat, is het voor een zelfgemaakte kant-en-klaarmaaltijd.

Voor veel leeftijdsgenoten waarschijnlijk een vanzelfsprekendheid om elke dag zelfgemaakte maaltijden te eten. Voor mij een overwinning op mezelf.En toch gaat het nog steeds niet vanzelf. Maar daarover meer in een volgend bericht.

Eet jij (vrijwel) elke dag een zelfgemaakte maaltijd? Of sta je in de supermarkt regelmatig voor het kant-en-klaarschap?

3 gedachten over “#ofzekokenkan”

  1. Zo fijn voor je! Ik kan me je trotse gevoel voorstellen 🙂 Ik kook vrijwel altijd, een enkele keer (eens per maand) gooien we een kant en klare pizza in de oven.
    Ik kook inderdaad ook regelmatig voor de vriezer, vooral pastasaus 🙂

    1. Ja, pastasaus is inderdaad perfect om in te vriezen.

      Pizza doe ik ook af en toe, maar op de een of andere manier voelt dat toch minder als een kant-en-klaarmaaltijd ofzo. Ik denk omdat het zo ‘gezond’ is. 😅 Bij de ‘dagelijkse’ maaltijden keek ik echt naar de hoeveelheid groenten die erin zat enzo.

Geef een reactie